Uganda

AIDS-Fondet arbejder for at mænd, der har sex med mænd, kan få målrettet vejledning om hiv og lige adgang til behandling.

Hver time bliver 15 smittet med hiv i Uganda - og tallet er stigende. 6,7 procent af befolkningen har hiv, og fra 2007 til 2010 steg antallet af årlige ny-smittede med 11,4 procent.

Mænd, der har sex med mænd (MSM), er blandt dem, der har størst risiko for at få hiv. For homoseksualitet er ulovligt i Uganda, og dermed findes der ingen målrettet forebyggelsesindsats for MSM, og de har ikke adgang til tilstrækkelig rådgivning og behandling.

Derfor arbejder AIDS-Fondet for at fremme seksuelle minoriteters rettigheder i Uganda og støtter en sundhedsklinik, der drives af organisationen Sexual Minorities Uganda (SMUG).

Sundhedscenter kun for MSM

Uganda var blandt de første lande i Afrika, der fik hold på hiv-epidemien. I start-90'erne var sygdommen på sit højeste i landet, hvor op mod 27,5 procent af befolkningen havde hiv. Derfra indførte Uganda solid behandling, og antallet af hiv-smittede faldt drastisk til omkring 5 procent i 2000.

Fakta: Hiv i Uganda

I 2011 var 6,7 procent af befolkningen i Uganda smittet med hiv. Det er en stigning på 1,7 procent siden 2000, hvor hiv-epidemien i landet var på sit laveste. Antallet af hiv-smittede i Uganda toppede i 1992, hvor op mod 27,5 procent levede med hiv.

Antallet af hiv-smittede i Uganda har været stigende siden 2007 med 128.980 nye smittede i 2010. Det er det fjerdehøjeste antal nye hiv-smittede blandt de 53 afrikanske lande.

Officielt er sexarbejdere, folk fra fiskersamfund, uniformeret servicepersonale og internt fordrevne de ugandere, der er i størst risiko for at få hiv. Men siden andelen af MSM, der har hiv, er dobbelt så stor som blandt den generelle befolkning, er MSM i høj grad en udsat gruppe.

Men indsatsen mod hiv i Uganda er målrettet den generelle befolkning, og på grund af stigma og diskrimination er MSM en skjult befolkningsgruppe, der ikke har adgang til nødvendig viden og information. Det øger deres risiko for at få hiv. Andelen af MSM der lever med hiv er dobbelt så stor som blandt den generelle befolkning.

Manglen på information og lige mulighed for støtte og behandling afskrækker fra mange MSM fra at blive testet og om nødvendigt søge hjælp. Af frygt for at blive hængt ud som homoseksuel, gemmer mange MSM’er sig i forhold og ægteskab med kvinder, hvorved de risikerer at smitte deres kvindelige partnere. Så adgangen til forebyggelse og behandling til MSM vil samtidig forebygge hiv i den generelle befolkning.

På SMUG's sundhedscenter, der er målrettet MSM, er AIDS-Fondet med til at sørge for, at mændene kan blive hiv-testet og har adgang til læger, sygeplejersker og socialarbejdere, der kan behandle og rådgive dem, uden de skal udsættes for fordømmelse og kriminalisering.

Samtidig fremmer AIDS-Fondets projekt forebyggelse af hiv ved at uddanne MSM i selv at gå ud i miljøet og være med til at forebygge sygdommen.

Homo-forfølgelse

Ugandas forfatning kræver lige rettigheder for alle i samfundet. Reelt er MSM dog en udsat minoritet, der diskrimineres voldsomt imod. Homoseksualitet kan i yderste tilfælde straffes med livstid i fængsel, og ugandiske politikere kan høste stor støtte blandt den stærkt kristne befolkning ved at foreslå hårdere straffe for homoseksualitet. Den ophedede debat om emnet har medført, at ugandiske MSM lever i frygt for chikane, vold og udelukkelse fra deres familie og samfundet.  

I januar 2011 blev SMUG's prominente fortaler for LGBT-rettigheder, David Kato, brutalt myrdet i sit hjem. Det skete, efter hans billede var blevet offentliggjort i en anti-homo-avis ved siden af ordene "hæng dem".

David Kato kæmpede imod lovgivning, der ville indføre dødsstraf for homoseksualitet og forbyde alle institutioner – heriblandt NGO'er – at forsvare rettighederne for homoseksuelle. Loven, der også er kendt som "dræb bøsserne-loven", blev fremsat i 2009, men blev skrinlagt pga. internationalt pres efter David Katos død. Loven blev genfremsat så sent som februar 2012.