Malawi

Mænd der har sex med mænd er overrepræsenterede når det kommer til hiv. Der er ingen målrettet forebyggelse af hiv, og meget ringe adgang til behandling. 

14 år, så længe risikerer homoseksuelle at skulle i fængsel, hvis de dømmes efter Malawis "anti-homo-lov". Og fordi homoseksualitet er ulovligt, er information om hiv målrettet mænd, der har sex med mænd (MSM), så mangelfuld, at gruppen er blandt dem med højest risiko for at få hiv.

Derfor samarbejder AIDS-Fondet med den malawiske organisation Center for the Development of the People (CEDEP), om at udbrede viden om hiv og styrke menneskerettigheder for seksuelle minoriteter i Malawi.

"Gennem samarbejdet med AIDS-Fondet er det blevet muligt at tilbyde peer-to-peer uddannelse til vores medlemmer, og det er det mest effektive værktøj til at bekæmpe hiv og hiv-relateret diskrimination"  

-Projektleder i CEDEP

God behandling - bare ikke til MSM

Malawi har de seneste år haft succes med at mindske antallet af nye hiv-smittede, samtidig med at flere og flere kommer i ART-behandling for sygdommen – en behandlingsform, der holder hiv-virusset nede og kraftigt reducerer risikoen for at smitte andre. 

Men homofobi, diskrimination og kriminalisering af homoseksuelle gør mænd, der har sex med mænd, usynlige i landets hiv-statistikker, og selvom de officielt er en del af Malawis nationale hiv-strategi, når forebyggelses- og behandlingstilbud ikke dem, der har størst behov.

CEDEP gør et stort stykke arbejde, men de har stadig kun mulighed for at arbejde i fire af Malawis ti distrikter. Så det er vigtigt at støtte deres arbejde, for der er virkelig behov for at nå ud til alle MSM i Malawi.

Mens 10,6 procent af alle 15-49-årige i Malawi er hiv-smittede, er antallet af MSM oppe på 21,4 procent.

CEDEP arbejder for adgang til hiv-forebyggelse  blandt MSM, der på nuværende tidspunkt hverken har adgang til kondomer, glidecreme, rådgivning eller behandling. I forbindelse med AIDS-Fondets projekt har de

Fakta: Hiv i Malawi

I 2010 var op mod en million i Malawi smittet med hiv. Det svarer til 10,6 procent af alle i alderen 15-49 år.

De grupper i Malawi, der har størst risiko for at blive smittet med hiv, er kvindelige sexarbejdere, politibetjente, skolelærere, kvinder, der handler over grænserne, og mænd, der har sex med mænd.

Antallet af årlige ny-smittede har gennem en årrække været faldende. I 2010 blev 52.000 smittet, mens tallet var faldet til 42.000 i 2011. Tendensen forventes at fortsætte.

ansat en jurist til at hjælpe med at påvirke lovgivningen i Malawi.

Hiv-forebyggelse som løftestang for rettigheder

Hiv/aids er omgærdet af tabu og stigma. Men fordi så mange er smittet med hiv i Malawi, er hiv højt på dagsordnen. Det betyder, at arbejdet mod hiv kan bruges som løftestang for seksuelle minoriteters rettigheder, på trods af at lovgivningen gør det svært at være homoseksuel.
AIDS-Fondet og CEDEP uddanner i forbindelse med vores samarbejdsprojekt 40 bøsser i forebyggelse af hiv, menneskerettigheder og peer-to-peer vejledning, så de kan brede den viden længere ud i MSM-miljøet i Malawi.

Med forebyggelse af hiv som udgangspunkt har samarbejdet mellem AIDS-Fondet og CEDEP allerede fået  80 religiøse og traditionelle ledere i tale.

– Vi møder de religiøse og traditionelle overhoveder som de ledere. Det er dem, der udbreder budskabet om næstekærlighed i samfundet, så ved at få dem til at forstå gruppen af MSM, kan vi inkludere dem i det budskab, siger projektleder i CEDEP.

Formålet er at fremme opfattelsen af, at det er nødvendigt at nå ud til de seksuelle minoriteter og give dem lige adgang til behandling, hvis indsatsen mod hiv skal være effektiv.

CEDEPs projektkleder er anonym i artiklen, fordi der i Malawi er stor risiko for at blive udsat for hate crimes, når man relateres til arbejde med mænd, der har sex med mænd, og deres rettigheder. Projektlederens identitet er AIDS-Fondet bekendt.