Kenya

Sexarbejdere kæmper mod hiv/aids stigma i Kenya, og AIDS-Fondet hjælper hiv-smittede kvinder i Nairobis slum med at konfrontere de fordomme, der følger med hiv og sexarbejde. 

Evalueringsrapport

Projektet ”Breaking Stigma – Reponding to HIV/AIDS” blev udført i perioden 1. april 2015 til 31. marts 2018.

Her finder du den eksterne evalueringsrapport af projektet, som er gennemført med støtte fra CISU.

Download rapporten

Hiv-smittede kvindelige sexarbejdere i Kenya møder massiv stigmatisering og diskrimination hver eneste dag. De er fattige, foragtede fordi de er sexarbejdere og frygtede for deres sygdom. Stigmatisering er en alvorlig barriere for at forebygge hiv, og derfor har AIDS-Fondet startet et projekt i Kenya, der i samarbejde med kvindeorganisationen Her Story (tidligere K-VOWRC) hjælper kvinder i hovedstaden Nairobis slumkvarterer med at konfrontere fordomme og diskrimination. Projektet er støttet af Danida.

I samarbejde med HerStory giver AIDS-Fondet sexarbejderne en stemme – især dem, der har hiv. Vi giver dem muligheden for at udtrykke sig og inspirere andre ved at give dem viden og lade dem dele deres historier, så de kan være med til at ændre vilkårene i Nairobi. Vores peer-to-peer trænere er blevet undervist i at modarbejde stigma og diskrimination, i fortalerarbejde og i at føre kampagner, så de kan række ud og hjælpe andre.

Her Story vurderer, at op mod 80 procent af de sexarbejdende kvinder i området er hiv-smittede.

Vold og voldtægt

Mange af kvinderne har været udsat for seksuel vold og voldtægt, hvor de ikke har haft mulighed for at bestemme, om der skulle bruges kondom eller ej. Gennem projektet i Nairobi er AIDS-Fondet med til at vejlede kvinderne i, hvordan de passer på sig selv. De bliver undervist i, hvad hiv er, hvorfor beskyttet sex er nødvendigt og i generel seksuel sundhed. På den måde bliver kvinderne i stand til at overleve og skabe et bedre liv for sig selv og deres børn, mens de kan gå ud og dele deres viden i lokalsamfundet, så de er med til at n

Fakta: Hiv i Kenya

2011 vurderede UNAIDS, at 6,2 procent af de 15 til 49-årige kenyanere er hiv-smittede.

Antallet af nye hiv-smittede i 2011 er faldet til en tredjedel i forhold til antallet i 1993, hvor epidemien var på sit højeste. 

De mest udsatte grupper er sexarbejdende, stofbrugere og mænd der har sex med mænd.

edbryde fordommene om hiv.

Kvindernes kampagner

Sideløbende med undervisningen, udvikler projektet fire store kampagner mod stigmatisering i samarbejde med kvinderne selv. De er direkte involveret i design, udvikling og implementering, og gennem arbejdet styrker de deres selvopfattelse og evner til at gå ud og tale for sagen i det offentlige rum.

Fattige kvinder kæmper mod eksklusion

Sexarbejde er ulovligt i Kenya, og de fattige kvinder, der forsørger sig selv og deres børn gennem prostitution, arbejder i det skjulte. 

På grund af stigmatiseringen af hiv-smittede undgår mange at blive testet for hiv. Det betyder, at mange er smittet uden at vide det, og at de derfor ikke får den livsvigtige medicin, der kan hjælpe dem og sørge for, at de ikke giver smitten videre. 

De, der testes hiv-smittede, vælger ofte at holde deres hiv-status hemmelig. Afvisningen af hiv-smittede i lokalsamfundet kan være massiv, og det forværrer kvindernes mulighed for at tjene penge og ekskluderer dem socialt.

– Vi har tre kampagner om året, hvor kvinderne går dør-til-dør, deltager i et 10-kilometerløb og laver gadeshows. De synger, viser teater og fortæller deres egne historier, så de på dem måde sætter fokus på hiv-relateret stigma og diskrimination. Kvinderne er involverede i alle dele af kampagnerne, der er blevet lavet de seneste tre år, og vi kan se, at bevidstheden om hiv er stigende, siger Bernadette Mwikali.

Projektet forventes at støtte 300 kvinder og piger direkte, og gennem dem nå ud til 20.000 mennesker i lokalsamfundet.

Videoen forneden handler om de uddannelser som vores partner Her Story Centre tilbyder de yngste sexarbejdere i projektet.