Anonym telefonisk rådgivning

33 91 11 19

Hverdage kl. 10- 14

.

Hiv og aids i Danmark

Man skønner, at der er omkring 6000 mennesker, som lever med hiv i Danmark. Antallet af nye smittede har været stabilt i en længere årrække.

Hiv og aids i Danmark 2014

I Danmark er det Statens Serum Institut, som står for overvågningen af hiv og andre smitsomme sygdomme. Tallene offentliggøres en gang om året.

Se den seneste opgørelse her. 

Antallet af personer, som får konstateret hiv, ligger fortsat stabilt herhjemme. Det viser den nyeste opgørelse fra Statens Serum Institut, som står for sygdoms­overvågningen i Danmark.
 
I 2014 fik 192 personer herhjemme diagnosen hiv, og de fordelte sig på 153 mænd og 39 kvinder, hvilket var en smule højere end i 2013.
 
Tallene kan ikke umiddelbart sammenlignes med tidligere års opgørelser, fordi Statens Serum Institut fra 2012 ændrede lidt på måden, hvorpå statistikken opgøres.
 
Det betyder, at Statens Serum Institut ikke medregner turister og personer, som tidligere er testet positive i udlandet. Gør man det, vil antallet af anmeldte ligge på 249, hvilket er på niveau med tidligere år.
 
Risikogrupperne
De største smittegrupper er fortsat mænd, der har sex med mænd (MSM) samt indvandrere, der er smittet heteroseksuelt før ankomsten til Danmark.
 
I 2014 var hovedparten af de 192, der fik diagnosen hiv, mænd der har sex med mænd (MSM). Denne gruppe udgjorde 106 af de nydiagnosticerede, mens 74 var heteroseksuelt smittet og ni var intravenøse stofbrugere. Tre var anmeldt med anden eller ukendt smittemåde.
 
Statens Serum Institut regner med, at der i dag lever omkring 6.000 mennesker med hiv i Danmark. Omkring 500 af de smittede kender ikke deres hiv-status, og næsten halvdelen af disse bliver testet så sent, at de burde have været i behandling.
 
Behandling nedsætter smitterisiko
De medicinske fremskridt betyder, at man kan leve længe med hiv, hvis man kommer rettidigt i behandling. Det kan have store helbredsmæssige konsekvenser for de 500 personer, der ikke kender sin hiv-status og derfor ikke kommer i behandling. Samtidig er de ny-smittede, der ikke kender deres hiv-status, i høj grad med til at drive den fortsatte smittespredning.
 
Blandt læger og forskere er der bred enighed om, at effektiv hiv-behandling nedsætter smitsomheden betydeligt, fordi den reducerer mængden af virus i de kropsvæsker, der ellers ville overføre virus i forbindelse med sex. Det betyder, at størstedelen af de hiv-smittede, der kender deres egen status, reelt ikke er smitsomme, fordi de er i effektiv medicinsk behandling og følger den.
 
Få aids-diagnoser
Det er relativt få, der får diagnosen aids i Danmark, hvilket hænger sammen med den effektive medicinske behandling, der findes mod hiv. Størstedelen af dem, der får diagnosen, får den samtidig med, at de får konstateret hiv. Det betyder, at de har været smittet i mange år, før de bliver testet for hiv. 
 
I de få tilfælde hvor en hiv-smittet, der går til kontrol for sin hiv-infektion, udvikler aids, kan der være tale om at medicinen svigter, patienten har bivirkninger ved behandlingen, eller at vedkommende af forskellige årsager ikke følger behandlingen. 
 
En af de største udfordringer ved leve med hiv er, at mange danskere har en ubegrundet frygt for at blive smittet med hiv i situationer, som er helt ufarlige. 
 
På trods af at danskerne generelt har rigtig godt styr på hiv og smitteveje, viser undersøgelser nemlig, at vi tvivler på vores egen viden. Mange er i tvivl om hvorvidt tårer, spyt og myggestik udgør en smitterisiko. Det går ud over hiv-smittede, der oplever, at andre tager afstand. 

Ring til Aidslinien: 33 91 11 19

Du kan få svar på spørgsmål om hiv, smitterisiko, hiv-test, andre sexsygdomme og sikker sex ved at ringe til Aidslinien.

Åbningstider for Aidslinien:
Hverdage: 10-14
 

Aidslinien holder nytårslukket den 30. December.

Bliv medlem eller giv et bidrag

Når du støtter AIDS-Fondet, hjælper du os med at arbejde for en verden uden hiv.

Du kan enten støtte med et fast månedligt bidrag eller et enkelt bidrag.

Støt os her

Tak for din støtte!

Cookies

En cookie er en lille tekstfil, der giver mulighed for at lagre oplysninger eller tilgå allerede lagrede oplysninger på brugerens pc, smartphone, ipad eller lignende med det formål at indhente data om brugeren.