Anonym telefonisk rådgivning

33 91 11 19

Hverdage kl. 10- 14

.

Hepatitis C

Hepatitis C er en alvorlig leversygdom, der overføres gennem blod. Sygdommen smitter bl.a. gennem stofbrug og ubeskyttet sex. Der findes ingen vaccine.

Fakta om hepatitis

Hepatitis er latin og betyder leverbetændelse. Det dækker over en række sygdomme, som angriber leveren og giver betændelse.
 
Der findes forskellige typer hepatitis. De mest almindelige er hepatitis A, B, og C, som skyldes smitte med tre forskellige slags virus. 
 
Man kan også få leverbetændelse som bivirkning ved nogle typer medicin, gennem stort alkoholforbrug eller gennem sygdomme, hvor kroppens eget immunforsvar ødelægger levercellerne.
 

Hepatitis C er en alvorlig leversygdom, der rammer mennesker, som bliver smittet hepatitis C virus (HCV). Hepatitis C virus overføres gennem blod, og det angriber celler i leveren. 

Udbredelse
Statens Serum Institut skønner,
 at der 17.000 hepatitis C smittede i Danmark, hvoraf ca. halvdelen er diagnosticerede. På verdensplan skønner man, at der ca. 170 mio. smittede. 

Smitteveje
Hepatitis C smitter ved, at der overføres blod fra en smittet til en, der ikke er smittet. Den hyppigste smittevej er ved at dele sprøjte/kanyle i forbindelse med stofbrug, men sygdommen kan også smitte seksuelt.

Virus kan også overføres, hvis man deler snifferør (stofbrug), eller hvis man bliver piercet, tatoveret eller opereret med urene instrumenter. Nogle få er smittet gennem blodtransfusion før 1991, hvor man herhjemme begyndte at screene alt blod.

Symptomer
Det er kun omkring en tredjedel af de smittede, der oplever symptomer på, at de er smittet. Der går kan gå fra et par uger op til flere måneder, før hepatitis C infektionen har etableret sig i leveren, og eventuelle symptomer på den opstår. 
 
Symptomerne er træthed, kvalme, mavesmerter, diarré og feber, og dermed minder de om symptomerne på mange andre virus-sygdomme. Ca. 10 % udvikler gulsot, hvor hud og slimhinder bliver gullig, og urinen bliver mørk.
 
Sygdomsforløb
Det kaldes akut leverbetændelse, hvis infektionen varer under seks måneder. En del kurerer sig selv indenfor denne periode. 
 
Kurerer man sig selv, vil man have antistoffer mod hepatitis C, som kan måles i en blodprøve. Antistofferne er dog ikke stærke nok til at beskytte mod ny smitte, så man kan blive smittet flere gange.
 
For omkring 80% af de smittede varer sygdommen længere end seks måneder, og så kalder man det kronisk hepatitis. Sygdomsforløbet ved kronisk hepatitis C kan være helt uden symptomer, eller der kan være mindre symptomer som træthed, led- og muskelsmerter eller periodevis trykken nedenfor ribbene i højre side, hvor leveren sidder.
 
Hos ca. 15% kan kronisk hepatitis C over en længere årrække udvikle sig til skrumpelever og leverkræft. 
 
Behandling
Der findes ingen vaccine mod hepatitis C, men der er en række nye medikamenter på vej, så det nu bliver muligt at helbrede mennesker med hepatitis C. 
 
 

Relaterede emner

Ring til Hepatitislinien

Du kan få svar på spørgsmål om hepatitis, vaccination, smitterisiko, test og behandling ved at ringe til Hepatitislinien. Det er gratis og anonymt.
 
Telefon: 80 40 12 50
 
Åbningstider:
Hverdage: 10-14

Cookies

En cookie er en lille tekstfil, der giver mulighed for at lagre oplysninger eller tilgå allerede lagrede oplysninger på brugerens pc, smartphone, ipad eller lignende med det formål at indhente data om brugeren.