Checkpoint for transpersoner og nonbinære

Velkommen til Checkpoint. Her kan du læse mere om seksuel sundhed og vores tilbud til dig.

Vi er glade for at se dig!

Hos Checkpoint har vi specialiseret os i at teste for sexsygdomme og rådgive om seksuel sundhed. Vi er et godt og trygt tilbud for dig, der ikke identificerer dig som cisperson.

Transpersoner og nonbinære er mindst lige så udsatte for sexsygdomme, som andre mennesker, og flere undersøgelser viser, at transpersoner og nonbinære er blandt de hårdest ramte grupper, når det handler om hiv.

FAKTA

En undersøgelse fra AIDS-Fondet 2021 viste, at 36% af de adspurgte transpersoner og nonbinære aldrig er blevet testet for sexsygdomme.

Når vi taler om krop, køn og seksualitet

Det kan være grænseoverskridende at tale om sex, køn og krop med mennesker, man ikke kender. Samtidig er vi opmærksomme på, at mange transpersoner og nonbinære har haft ubehagelige oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet, og at det derfor kan være særligt stressende for dig, hvis du er usikker på, hvordan vi i Checkpoint taler om din krop eller din identitet som transperson eller nonbinær.

Når din rådgiver taler med dig om dit sexliv, spørger vedkommende derfor, hvordan du gerne vil have, at de omtaler dig og dine kønsdele – og andre dele af din krop, hvis det er relevant.

Vi vil gerne have, at dit besøg i Checkpoint handler om det vigtige – nemlig din seksuelle sundhed og velvære. Derfor har vi fokus på, at vi handler og taler på en måde, der er med til give dig en tryg oplevelse.

Vi spørger som regel direkte til, hvordan du har sex, hvor du møder dine partnere, og om du bruger beskyttelse. Det gør vi for at give dig den bedst mulige rådgivning, og for at du bliver testet for alle relevante sexsygdomme. Hvis du synes noget bliver for privat, så er du altid velkommen til at sige fra.

Hos Checkpoint bestemmer du, hvordan der tales om din krop og seksualitet. Hvis du synes noget er for privat, er du altid velkommen til at sige fra.

For dig, der har et andet navn eller køn end dit juridiske

Hvis du ønsker at blive testet for klamydia eller gonorré i Checkpoint, skal du vide, at vi skal bruge dit juridiske navn, cpr-nummer og mobilnummer, når prøven sendes til hospitalet. Det er ikke noget, vi har bestemt, men det er nødvendigt for, at vi kan bestille prøverne og få dem analyseret i systemet.

Du kan dog stadig blive testet anonymt for hiv, syfilis og hepatitis C, hvis det er relevant for dig.

Den første gang du kommer i Checkpoint, vil vi bede om dit sygesikringskort, så vi kan slå dit personnummer op og oprette en journal i vores lægesystem.

Vi kan dog registrere dig med et andet navn i vores system, hvis du gerne vil have, at vi hos Checkpoint bruger et andet navn end dit juridiske. Vi arbejder på et nyt system, hvor du selv kan registrere dig og dit navn hjemmefra.

Ønsker du, at vi bruger et andet navn, kan du sige det til receptionisten, når du afleverer dit udfyldte registreringsskema. Receptionisten vil bede dig skrive en seddel med det navn og pronomen, du ønsker, vi skal bruge, og derefter bliver det noteret i din journal hos os.

Hos Checkpoint deadnamer vi ikke. Ønsker du at vi bruger et andet navn end dit juridiske, så skriv en seddel med det navn og pronomen, du ønsker vi skal bruge, og derefter bliver det noteret i din journal hos os.

Sådan vælger vi den rigtige test til dig

I Checkpoint tester vi for klamydia og gonorré ved at tage podninger (en lille prøve på en vatpind) fra henholdsvis svælget, kønsdelene og endetarmsåbningen.

Du foretager selv podningerne i en privat kabine, der er indrettet til det. Prøven placeres i et glas, der er mærket med det sted på kroppen, hvor podningen er taget – svælg, urinrør, vagina eller endetarm.

Man kan også teste for klamydia og gonorré med en urinprøve, men vi foretrækker podninger, fordi resultatet er mere præcist, og samtidig viser, hvor på kroppen en eventuel infektion sidder.

Fortæl rådgiveren, hvis en podning ikke fungerer for dig. Det kan være, hvis du er opereret, eller området er for følsomt til en podning, så finder vi en anden løsning.

Test de rigtige områder på kroppen

Selve testen er en podning, du selv laver. Det foregår i en privat selv-test-kabine, hvor du poder med en vatpind på de slimhinder, hvor du skal testes. Vatpinden puttes i et lille glas, som sendes til et laboratorium, og du kan finde svaret på sundhed.dk nogle dage efter.

Hvis din test er positiv (altså hvis du har klamydia eller gonorré), ringer vi altid til dig. Hvis du ikke ønsker at dine svarresultater skal ind på sundhed.dk, så skal du bare sige det til os ved din ankomst til Checkpoint. Du får svar på tests for hiv, syfilis og hepatitis C inden for 20 minutter.

Når du kommer hos Checkpoint spørger vi ind til dit sexliv. På den måde kan vi finde ud af, hvilke steder du kan have fået en sexsygdom og give dig den bedste rådgivning.

Hvis man har haft oralsex (penis, vulva eller sexlegetøj i munden) uden beskyttelse, er det vigtigt, at man også bliver podet i halsen. På samme måde bør man testes analt, hvis man har haft analsex uden kondom (sexlegetøj eller penis i numsen). Det er altid dig selv, der foretager podningerne.

Det er nemt og hurtigt at pode sig selv, og inden du poder dig selv, fortæller rådgiveren, hvordan du skal gennemføre podningen. Hvis du har spørgsmål undervejs, så er vi selvfølgelig klar til at hjælpe dig.

Hvornår skal man testes?

Kort sagt bør du blive testet, når du har haft ubeskyttet sex med en ny partner. Da det ikke altid kan mærkes, om man har en sexsygdom, er det vigtigt at blive testet, selvom du ikke har syptomer.

Vi anbefaler at hvis du er seksuelt aktiv, bør du blive testet minimum en gang om året. Hvis du har ubeskyttet sex med skiftende partnere, kan det anbefales at blive testet oftere, for eksempel hver 3. måned.

Når du kommer i Checkpoint, vil du altid blive rådgivet i, hvor ofte det giver mening for dig at blive testet for sexsygdomme.

Anbefaling om testhyppighed

  • Hver 12. måned hvis du har sex med fast partner, eller altid bruger beskyttelse
  • Hver 3.-6. måned hvis du har flere sexpartnere og ikke altid bruger beskyttelse

PrEP er også en mulighed for dig

Som transperson eller nonbinær kan du muligvis have gavn af PrEP. Det er en forebyggende behandling, hvor man dagligt tager en pille. Så er du beskyttet mod overførsel af hiv. Hvis du er i tvivl om PrEP er relevant for dig, så er du altid velkommen til at ringe ind eller booke en tid hos en af vores rådgivere.

PrEP er en forkortelse for Pre-Exposure Prophylaxis, hvilket betyder, at det er en behandling, man tager, før man er udsat for smitterisiko.

Behandlingen har eksisteret nogle år, og den er efterhånden ret udbredt blandt cismænd, der har sex med mænd. Men PrEP kan også være en rigtig god forebyggelsesmetode for transpersoner og nonbinære, som er i høj risiko for at få hiv.

Hvis PrEP er det rigtige for dig, kan du få PrEP via Checkpoint København. Dette er et tilbud vi har i samarbejde med Hvidovre Hospital. Hvis du ikke bor i København, kan du tale med din læge, der kan give dig en henvisning til PrEP.

Du kan læse mere om PrEP og finde særlig information, der er vigtig for transpersoner og nonbinære på PrEP via linket.